Optimizere fra Tigo

, Må jeg ha optimizere? Det enkle svaret er nei. Men dersom du er opptatt av at solcelleanlegget ditt skal ha hurtigst mulig nedbetalingstid, eller om du ønsker utvidet brannsikring der hvert panel kan stenges av ved brann, eller om du ønsker å monitorere alle panelene dine for å vite om et panel har problemer eller følge med på energiproduksjonen i hvert panel. Ja da er sjansen stor for at du vil bruke noen optimizere i ditt anlegg.

 

Hva er en Optimizer?

Kort fortalt er en optimizer en elektronisk boks som koples bak på ditt eksisterende solcellepanel som en ekstra koplingsboks, eller kommer integrert på ditt Provitaz solcelle panel der som koplingsboksen til solcellepanelet ditt er i dag*.  

Hva kan en optimizer gjøre for meg?

Hustak i Norge er preget av skorsteiner og ark, vi liker å utnytte loftsetasjen til bolig, derfor er ofte takene våre oppstykket, i tillegg liker vi å omgi oss med natur og mange har et stort tre i hagen som de ikke vil kutte ned. Derfor er sjansen stor for at du iallefall ønsker optimizere på noen av de panelene som får skygge på seg, og da er vi direkte inne på hvorfor Tigo optimizere er så bra. Det er nemlig mulig å bruke optimizere kun på de panelene som har skyggeproblemer, du trenger altså ikke å bruke penger på dette på alle panelene dine. Tigo har laget en genial passiv løsning som passer med alle typer invertere. 

Hvordan virker det?

Alle moderne solcellepaneler er fra fabrikant utstyrt med 3 bypass dioder, disse sørger for at dersom 1 panel får skygge på noen celler så kan den videresende strømmen som de andre cellene produserer. Men dersom dette skjer hver dag vil dioden i panelet bli slitt ut. Den er laget for å takle tilfeldig skyggelegging ikke skygger som oppstår hver dag. Spesielt kan skarpe skygger være negativt for levetid til panel. Tigo har videreført denne tekningen med bypassdioder og laget en kraftig bypass funksjon som gjør at hvert panel med Tigo koplingsboks blir i stand til å sende gjennom ikke bare strømmen fra noen celler men strømmen fra en hel serie med solcellepaneler. Dette er den laget for å gjøre hver dag eller mangen ganger for dagen om du vil.

Vanligvis vil et panel med skygge dra ned effekten på alle panelene i en serie. Det blir flaskehalsen som all strømmen må gjennom. Derfor kan litt skygge på 1 panel være brutalt på hvilken effekt du får ut av anlegget ditt. Dersom dette skyggeutsatte panelet blir utstyrt med en optimizer vil det være i stand til å videreføre mesteparten av strømmen fra de andre panelene uten tap. I stede for å miste 60% av effekten på la oss si alle 15 panelene i en streng mister du kun effekten på det panelet som faktisk har skygge. Genialt!? 

Hvilke valg har jeg?

Som sagt er det geniale med Tigo at du som installatør kan definere de funksjonene du trenger og dermed spare store penger på din installasjon. Dette gjør igjen at du ved å forstå teknologien kan vinne anbud fremfor andre tilbydere. 

Tigo har utviklet en rekke produkter med ulik funksjonalitet. Dette gjør at du som bruker kan velge bare monitorering av modulene dine (blå) eller mellom to ulike produkt dersom du vil ha et enkelt produkt med bare brannsikring (oransje og rød(innebygd monitorering) ). Videre er det Optimaliserings modulen (gul). Denne har også brannsikkerhet og monitorering innebygd. Til slutt er det Long String (grønn) den har alt det som optimaliseringsmodulen har, i tillegg har den muligheter for å øke antallet paneler du kopler til en inverter med 30% uten at inverterer tar skade av det.

Les mer her:

www.tigoenergy.com

*Provitaz solcellepanel med integrert  Tigo blir tilgjengelig i 2020

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×