Sør, øst eller vest?

Hvilken himmelretning skal solcellepanelene mine stå? Det tradisjonelle svaret har vert enkelt De skal stå mot syd med en vinkel av +- 5 grader fra din breddegrad. Men i de siste årene har vi mange eksempler på solcelleanlegg som står plassert annerledes. Hva er grunnen til dette?

Som med så mange ting er det ikke alltid lett og gi et enkelt ensbetydende svar, men jeg vil trekke frem noen faktorer som påvirker valg av orientering. 

Hva er den  optimale plasseringen av solcellepaneler?  

Har du en god flate mot syd på huset ditt uten kompliserte skyggeforhold og med en vinkel på 30-40 grader da er sjansen stor for at dette er en god løsning for deg. Det er iallfall den plasseringen som gi mest energiproduksjon i løpet av et år. Men det kan være at andre faktorer en optimal energiproduksjon spiller inn på valget. Snøforhold, estetikk, tilkomst, infestningskostnader og lastfordeling er noen ting som spiller inn.

Hvilken innvirkning har vinkelen på produksjonen når vi avviker fra den "ideelle vinkelen"?

Du kan se på grafen over variasjonen av sollys i henhold til retning og vippe på en gitt overflate. Legg merke til at skråningen er viktig, men retningen er også viktig! Din installatør vil kunne utføre nøyaktige beregninger ved hjelp av datasimglering for ditt tak for å vise deg hva du kan forvente å produsere med din takhelalning og himmelretning.

Er det noen gang fornuftig å ha paneler mot øst / vest i stedet for sørvendt?

Når det gjelder “egenforbruk” for produksjonen din kan det være fornuftig å orientere panelene øst / vest i stedet for sørvendt. Østvendte paneler vil produsere mer energi om morgenen, vestvendt mer energi sent på ettermiddagen. Når det gjelder energi autonomi, er målet ikke å produsere det maksimale, men det som trengs i det gitte øyeblikk. Dette er for eksempel tilfellet for hytteanlegg der noen av panelene ofte er orientert øst / vest for å kunne produsere mer energi om morgenen og kvelden og mindre på dagtid. (på dagtid er en gjerne ute og nyter friluftslivet) På den måten kan en bruke mindre batteri på morgen og kveld. Dette gjelder også til dels ved on-grid i norge siden vi har nettleie og sparer mere penger på den energien vi bruker selv en den vi selger til nettleverandøren.  

Noen paneler er installert på fasaden til en bygning, gir dette mening?

Solcellepaneler som er installert vertikalt produserer mindre energi, men en fasadeinstallasjon kan fortsatt være fornuftig avhengig av bygningens spesifikke behov og begrensninger. Dette har med designvalg å gjøre, men også en teknisk beslutning om å unngå en ansamling av snø om vinteren. Dersom energiprisene om vinteren blir forholdsvis mye dyrere i fremtiden vil dette være aktuelt. 

Jeg har et flatt tak er det noe bra?

Ja på et flatt tak kan du egentlig velge hva du vil gjøre, men av estetiske grunner og fordi at solcellepaneler er så rimelige så velger de fleste å gå for en 10 grader øst-vest installasjon der radene står som små tak mot hverandre. Denne måten å installere på er kostnadseffektiv og gir marginalt dårligere energi utbytte en sydvendt anlegg. En får også plass til flere solcellepanel på taket da panelene ikke skygger på hverandre og en kan plassere radene tettere. På den måten kan en mer en kompensere for lavere produksjon med økt antall paneler. Flate tak er også lette å jobbe på noe som kan dra ned prisen på installasjonen.

 

Les mere...

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×